Archiwum styczeń 2016


sty 27 2016 Miód - dlaczego warto mieć go w spiżarni...
Komentarze: 0

O miodzie często mówi sie, że jest bardzo zdrowy. Jednak chyba mimo wszystko go nie doceniamy, a szkoda, bo jest substancją wyjątkową.

Miód jest jedynym wytworem owadów, który zjada człowiek. Niekiedy można znaleźć informację, że jest również jedynym produktem natury, który zawiera wszystkie składniki potrzebne ciału człowieka do przeżycia. Sporo cukrów prostych, które błyskawicznie są wchłaniane i mnóstwo mikroelementów. Miód ma jednak kilka innych właściwości, kóre sprawiają, że jest wyjątkowy. 

W ślinie pszczół znajduje się enzym, który naturalnie pozostaje w miodzie. Pod jego wpływem powstaje w organizmie ... woda utleniona. Przypuszcza się, że to właśnie jej obecność sprawia, że miód tak doskonale radzi sobie z przeziębieniami i infekcjami. To zdecydowanie jego najciekawsza właściwość, o której wie niewielu. 

Badania pokazują również, że miód doskonale wpływa na układ oddechowy, zwłaszcza dzieci. Łyżeczka przed snem zmniejsza siłę ataków kaszlu i ich intensywność. 

Oczywiście nie ma róży bez kolców - w miodzie mogą sie niekiedy znajdować pałeczki jadu kiełbasianego. Są zupełnie nieszkodliwe dla starszych dzieci i dorosłych. Jednak u niemowląt mogą powodować tzw. botulizm dziecięcy. Z tego powodu miód można podawać dzieciom w wieku powyżej 1 roku.

A który jest najlepszy ? Wiele zależy od tego, w jaki sposób chcemy wspomóc swoje dziecko. Bo też i każdy miód, w zależności od rośliny, ma nieco inne właściwości. I tak na przykład im ciemniejszy, tym lepiej dla serca. Miód gryczany ma najsilniejsze działanie bakteriobójcze, tak więc świetnie sprawdza się w zwalczaniu różnego rodzaju infekcji. Miód akacjowy szczególnie dobrze wpływa na układ pokarmowy: wspomaga leczenie wrzodów, usuwa nadżerki i przyspiesza gojenie błon śluzowych.

Miód zawsze warto mieć w lodówce. Oczywiście im czystszy, tym lepiej. I jak najmniej przetworzony, ponieważ wtedy zostaje w nim znacznie więcej naturalnych składowych.

jedzzdrowo : :
sty 12 2016 Ekologiczne ryby - szczególnie ważny temat...
Komentarze: 0

Ekologiczne ryby to wyjątkowy produkt, który ma dla mnie szczególne znaczenie. I wydaje mi się, że jest w ogóle dość wyjątkowy. Dlaczego powinniśmy tak mocno zwracać uwagę na właśnie na ryby ? Moim zdaniem dlatego:

- ryby są uważane za niezwykle zdrowe, pełne tylko najlepszych substancji. Tymczasem okazuje się, że w wielu przypadkach lepiej jest takiej ryby nie zjeść. Może się okazać, że jest pełna zanieczyszczeń. Jednocześnie w głowach większości z nas mocno trzyma się przeświadczenie o tym, jak bardzo ryby są zdrowe. Zupełnie nie pociesza mnie fakt, że istnieje jakaś kontrola nad tym, co jemy, bo częśto zwyczajnie to nie działa. Nawet w doskonale rozwiniętych krajach. Jakiś czas temu w Japonii wykryto sporą partię ryb (które zresztą nawiasem mówiąc nie były tymi, za które je podawano) mocno skażoną metalami ciężkimi. Dla Japończyków, którzy znajdają ich sporo pewnie była to niezbyt miła wiadomość. Skażenie ryb może być problemem, nawet jeśli teoretycznie powinno się to znajdować pod kontrolą. 

- sposób połowu - generalnie można to robić na dwa sposoby - totalnie bez kontroli albo w sposób zrónoważony - pewnie istnieje jeszcze wiele odcieni szarości i większośc właśnie w tych szarościach się mieści. Choć o odpowiedzialnym rybołóstwie mówi się wiele, wciąż zaskakuje stosunkowo mała oferta ryb z takich właśnie połowów (wystarczy spojrzeć na stronę Bioplanet, jednego z największych dystrybutorów eko żywności w Polsce). Oferta raczej nie powala na kolana. 

Na stronie WWF znajdziecie niewielką ulotkę dla konsumentów, dzięki której można dowiedzieć się, co można zrobić. Najprostsze rozwiązanie, to oczywiście niekupowanie ryb zagrożonych wyginięciem. 

Ryb jest coraz mniej, choć się je chroni. Jednocześnie często natykamy się - choć o tym nie wiemy - na te mocno skażone. Chyba w tym przypadku warto jednak wybierać ekologiczne produkty. A swoją drogą na liście żółtej, a więc gatunków nie zagrożonych, ale z malejącą populacją, pojawił się śledź - a więc ryba jak najbardziej popularna - kiedyś. 

jedzzdrowo : :