Jakie jedzenie organiczne jest warte swojej...
Komentarze: 0
Organiczne jedzenie staje się coraz bardziej popularne. Coraz więcej osób chętnie kupuje wersję ekologiczne produktów i jest gotowa zapłacić za nie więcej. W tej grupue jednak znajdziemy zarówno produkty, które na pewno są warte swojej ceny, jak i te, które spokojnie możemy kupować w klasycznej wersji. Każdy miłośnik dobrego jedzenia przyzna jednak, że za pewne produkty warto więcej zapłacić:
1. warzywa - to absolutnie taka grupa, za którą mogę i chętnie zapłacę więcej. Smak pomidorów, ogórków czy ziół jest wyjątkowy. W sumie, kiedy spróbuje się takich smaków, nie bardzo chce się później wracać do klasycznych, supermarketowych;
2. mięso - zdecydowanie warte swojej ceny. Mięso, które znajdujemy w sklepach, jest niesamowicie zanieczyszczone, pełne chemikaliów i właściwie można je nazwać trucizną. Moim zdaniem to właśnie spożywanie takiego mięsa jest główną przyczyną wielu chorób. Mięso ekologiczne na pewno warte jest swojej ceny. To, co zauważyłam, kiedy zaczęłam je jeść, to trochę inny smak i zapach. Wydaje się być mocniejszy i bardziej wyrazisty. Do tego stopnia, że momentami trochę mi to przeszkadzało, zwłaszcza przy drobiu. To jednak także pokazuje, jak zmienia się smak mięsa w zależności od jego pochodzenia i jak zmienia się również nasz smak;
3. mleko - przede wszystkim dlatego, że ma istotny wpływ na to, jak nasze ciało gospodaruje estrogenem. Wraz z mlekiem przyjmujemy go spore ilości. Tymczasem wiele mlecznych krów traktowanych jest hormonami, które przenikają do mleka, a później do naszego ciała. Gospodarka hormonalna w ciele to nie tylko jeden hormon, bo wszystkie są ze sobą powiązane. Zaburzenie jednego sprawia, że zaczynają szwankować wszystkie inne.
To tylko trzy rzeczy, jednak moim zdaniem już zamienienie ich na wersje organiczne znacząco może wpłynąć na nasze zdrowie. Warto spróbować, bo efekty mogą być zaskakujące.
Dodaj komentarz