gru 17 2015

Dlaczego warto kupować od regionalnych dostawców...


Komentarze: 0

Często mówi się o tym, że kupowanie ekologicznego jedzenia powinno być ściśle związane z regionalnym rynkiem. Byłoby idealnie, gdyby wszystkie produkty, jakie znajdziemy w naszym osiedlowym sklepie ze zdrową żywnością, pochodziły od producentów lokalnych. Tak jednak nie jest. To jest ten element, który bardzo chętnie bym zmieniła. Myślę, że warto przede wszystkim zwracać uwagę - i domagać się - przede wszystkim produktów z naszej okolicy. Takie postępowanie ma bowiem szereg plusów:

- lepszy smak - to chyba najbardziej przekonujący argument, który przemawia za kupowaniem od lokalnych dostawców. Warzywa, które znajdujemy w sklepie, są świeżo zerwane, nie potrzebują konserwowania na czas transportu, a to oczywiście wpływa na smak. Bardzo często pomidory są zrywane jeszcze jako zielone i dojrzewają w transporcie. Dlaczego piszę właśnie o nich - bo na pomidorach genialnie widać różnicę smaku. Jestem przekonana, że ktoś kto spróbuje tak dobrego smaku, nie będzie chciał z niego zrezygnować;

- czystsze środowisko - transport na duże odległości to oczywiście znacznie większe zanieczyszczenie. Tutaj mamy produkty, których nie trzeba przewozić. Transport to zreszą temat, nad którym już długo się zastanawiam. Mamy sporo ekologicznych produktów w sklepach eko, ale przecież trzeba było je przewieźć z daleka. Z drugiej jednak strony każdy sklep zaopatruje się w taki sposób. Co mnie zupełnie rozwala, to na przyklad  kupowanie mleka czy jajek z drugiego końca Polski. Dla mnie to totalny bezsens. Ale tak to już jest w czasach globalizacji;

- wsparcie dla mniejszych gospodarstw - w dzisiejszym świecie właściwie tylko najwięksi są w stanie się rozwijać na dużą skalę. Mniejsze gospodarstwa często opierają się właśnie na sprzedaży lokalnej. To ma jednak swoje plusy. Mniejsza produkcja zawsze jest - tak myślę - nastawiona bardziej na jakość. Oczywiście i wielcy producenci eko mogą taką zaoferować. Jednak mniejsze gospodarstwa pozwalają sobie na ekspertmenty, zmieniają się ewoluują, na przykład wprowadzając nowe gatunki roślin, czy rodzaje pieczywa;

- różnorodność genetyczna - to plus, o którym nie często się mowi, a moim zdaniem jest bardzo ważny. Duże gospodarstwa to zazwyczaj mniej kilka gatunków, często modyfikowanych genetycznie. To właśnie w małych, ekologicznych gospodarstwach uprawia się rośliny tradycyjnie. Wielu rolników zbiera nasiona z roślin od lat, często dokonując naturalnej selekcji najsilniejszych osobników. Mniejsza produkcja jest zazwyczaj dużo bardziej zróżnicowana. W małych gospodarstwach też zachowują się najstarsze gatunki i odmiany.

Plusów kupowania regionalnej żywności można by znaleźć pewnie jeszcze więcej. Te są moim zdaniem najważniejsze. Coraz mniej w naszym otoczeniu małych przydomowych ogródków, a szkoda, bo nic tak nie sprzyja przyrodzie, jak właśnie różnorodność,

jedzzdrowo : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz